به گزارش خبرگزاری حوزه حجت الاسلام والمسلمین کاویانی در این نشست علمی با اشاره به اهداف تالیف این کتاب، گفت: در این کتاب که قرار است به عنوان متن درسی مورد استفاده قرار گیرد موارد مختلف و مورد نیاز تحلیل روانشناسی قرآنی گنجانده شده است.
وی افزود: در این کتاب اهداف نظری رواشناسی قرآنی شامل بررسی همه جانبه هندسه معرفتی اسلام ترسیم شده است.
عضو هیئت علمی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه یادآورشد: از جمله مباحث مطروحه در این کتاب می توان به توصیف، تبیین، پیشبینی، تغییر یا اصلاح رفتار و.. اهداف کاربردی آموزه های روانشناختی قرآن کریم اشاره کرد.
حجت الاسلام والمسلمین کاویانی عنوان کرد: موضوعاتی که روانشناسی قرآنی به آن توجه دارد موضوعات مختلفی است که عدهای نظریه پردازان از آنها در قالبهایی چون نفس، فطرت، روح و علم تعریف میکنند ولی غیر از نفس هیچ کدام از این مولفهها در این قالب قرار نمیگیرد، زیرا دو ساحت مادی و معنوی را در خود جای داده است.
وی گفت: 50 درصد موضوعات روانشناسی معاصر، موضوع روانشناسی اسلامی است؛ ولی روانشناسی اسلامی به مواردی چون توبه، توکل، تواضع، شرف، عرقت، مرگ اختیاری، تجرید، معراج و... میپردازد که در روانشاسی مرسوم جایی ندارد.
نویسنده کتاب آموزههای روانشناختی قرآن با بیان این مطلب که در روش استحصال این مفاهیم از قرآن، روش تجربی به هر روش معرفتی که آن را در این نظام ارزشی قرار دهد، تعمیم پیدا میکند گفت: این تجربه اعم از تجربه درونی، بیرونی و تاریخی است؛ پیش فرضهایی که در آموزههای روانشناختی قرآنی مورد بحث است، فرای روانشناسی معاصر است؛ در روانشناسی مادی، مادی گرایی، انکار معاد، غیرارزشی بودن و جزیی نگری از مولفههای اصلی است.
این مدرس حوزه و دانشگاه با بیان این مطلب که معرفت فقهی در اسلام دارای معرفت شناختی است؛ در انسان شناسی قرآنی، از آن به مثابه یک دانش یاد نمیکنیم بلکه آن را یک شاخه معرفتی تصور میکنیم، افزود انسان موجودی چند بعدی فرض است که دارای ابعاد شهودی، تجربی و مادی و حسی و ادارکی و... است.
وی عنوان کرد: قرآن برای زندگی روزمره همه اعصار و قرون نازل شده است؛ حوزه زندگی روزمره از نظر اسلامی در حوزه علوم انسانی تعریف میشود؛ گزارههای انسانی اسلامی مشتمل بر حقایق روانشناختی هستند.
مدرس حوزه و دانشگاه عنوان کرد: جایگاه احساس و ادراک در قرآن یکی از مهمترین مباحثی است که در قرآن به آن اشاره شده است؛ در این زمینه یک سری از آیات به روشنی به بحثهای مرتبط با ظرفیتهای ادراکی انسان اشاره دارد که باید هر کدام در جای خود مورد بحث قرار بگیرند.
در ابتدای این نشست حجتالاسلام والمسلمین آذربایجانی دبیر این نشست از انتشار این کتاب در آینده نزدیک خبر داد و نقد نقادان حوزه قرآن و روانشانسی را موجب تکمیل موضوعات این کتاب ذکر کرد.
قائم مقام پژوهشگاه حوزه و دانشگاه گفت: کتاب بررسی آموزه های روانشناختی از تولیدات علمی گروه روانشناسی این حوزه علمیه و با تلاش حجت الاسلام کاویانی است.
مدیر گروه روانشناسی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه بیان کرد: این کتاب قرار است به عنوان متن درسی ارایه شود پس در آینده باید تکمیل شود.